№22/111158-еп

Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровії зоні атомних електростанції, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію.

Автор (ініціатор): Саюк Олександр Іванович
Дата оприлюднення: 05 січня 2021
Дата відповіді : 12 квітня 2021
Відповідь Президента України на електронну петицію № 22/111158-еп «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровії зоні атомних електростанції, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію», розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 05.01.2021 громадянином О.І.Саюком

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровії зоні атомних електростанції, та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію», яку підтримали понад 25 тисяч громадян.
Дякую усім, хто долучився до цієї петиції, за активну громадянську позицію.
Конституція України зобов'язує мене діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України. Так, відповідно до статті 116 Конституції України, статей 2 та 19 Закону України «Про Кабінет Міністрів України», статей 5 та 13 Закону України «Про ціни і ціноутворення» Уряд України є вищим органом у системі органів виконавчої влади, що спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади, забезпечує проведення економічної, структурно- галузевої, фінансової, цінової політики та здійснює державне регулювання ціноутворення відповідно до повноважень. Також Законом України «Про ринок електричної енергії» визначено, що функціонування ринку електричної енергії здійснюється на принципах недискримінаційного ціно- та тарифоутворення, що відображає економічно обґрунтовані витрати.
Статтею 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист у випадках, передбачених законом. Відтак, державне цінове регулювання має відбуватися за умов належного забезпечення соціального захисту населення в порядку, визначеному у відповідних законах України.
У статті 61 Закону України «Про ринок електричної енергії» зазначено, що вразливі споживачі електричної енергії мають право на підтримку для відшкодування витрат на оплату спожитої електричної енергії у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України,
Згідно зі статтею 11 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» законодавством передбачено пільги та субсидії на оплату житлово- комунальних послуг, які виплачуються споживачу в грошовій формі у порядку, встановленому Урядом України.
Наведені положення законів реалізовано у відповідних законодавчих та підзаконних актах.
Зокрема, для соціального захисту малозабезпечених громадян діє програма житлових субсидій. У Державному бюджеті України на 2021 рік передбачено кошти в обсязі 35,2 млрд грн для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.
Крім того, Державним бюджетом України на поточний рік передбачено 1,4 млрд грн для компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію на оплату електричної енергії населенням, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками; населенням, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання; багатодітними, прийомними сім'ями та дитячими будинками сімейного типу, а також надання місцевим бюджетам 137,5 млн грн у вигляді субвенції з державного бюджету на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.
Вважаю, що питання, порушене у петиції, є важливим, оскільки воно пов’язане із забезпеченням соціального захисту соціально вразливих громадян в умовах реформування енергетичного ринку.
Водночас зауважую, що відповідно до Закону України «Про Кабінет Міністрів України» саме Уряд України забезпечує проведення політики у сфері соціального захисту. Тому я звернувся до Прем’єр-міністра України Д.Шмигаля з проханням опрацювати надані пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян.


В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
Стаття 3 Конституції України утверджує принцип, згідно з яким людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.
Стаття 22 Конституції України передбачає, що права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

З огляду на це, у держави є прямий обов’язок забезпечення відповідних прав, які закріплені в діючому законодавстві, але Кабінетом Міністрів України 28.12.2020 року прийнято постанову № 1325. Даною Постановою КМУ фактично відмінено будь-які пільгові тарифи для населення за електроенергію (у тому числі пільги, які раніше були закріплені на законодавчому рівні).

З 01 січня 2021 року припиняють діяти знижки на тарифи, а саме: населенню, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості); населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості); для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії; населенню на обсяг споживання до 100 кВт-год на місяць; населенню у період з 01 жовтня по 30 квітня (опалювального сезону) за обсяг, спожитий до 3000 кВт год електроенергії на місяць (без врахування коефіцієнтів дво- та тризонного обліку електричної енергії); населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

Пільговий тариф для населення, що проживає у 30-кілометровій зоні АЄС був закріплений у ст.17 Закону України «Про електроенергетику». Однак, 13.04.2017 року був прийнятий Закон України «Про ринок електричної енергії», яким була скасована ст.17 Закону України «Про електроенергетику». Таким чином, при прийнятті нового законодавчого акту звужено право мешканців 30-ти кілометрових зон АЄС на отримання соціально-економічної компенсації ризику від діяльності ядерних установок. Це право закріплено у ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Звертаємо увагу на те, що ризики проживання у 30-кілометровій зоні АЄС постійно збільшуються. Наприклад неодноразово приймалися рішення щодо продовження над проектної експлуатації старих ядерних блоків українських АЄС.

У зв’язку із зазначеним, ми вимагаємо внести відповідні зміни щодо забезпечення на законодавчому рівні механізму реалізації права споживачів електроенергії, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та зоні спостереження, та відновлення пільг населенню за спожиту електричну енергію.

Метою петиції є забезпечення юридичної визначеності, ясності і недвозначності правових норм, усунення юридичних колізій, яка виникла з початку дії нового ринку електричної енергії та втрати чинності статті 17 Закону України « Про електроенергетику».

В зв'язку з вищенаведеним звертаюсь до Президента України, який, згідно статті 102 Конституції України, є гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і українських громадян, та прошу усунути порушення вимог ст.22 Конституції України шляхом вжиття необхідних заходів для внесення змін та доповнень до Законів України «Про ринок електричної енергії» та ст. 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», а також відповідні підзаконні нормативно-правові акти, якими передбачити відновлення права населення, яке проживає в 30-ти кілометровій зоні атомних електростанцій, на оплату електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення та відновити пільги з оплати за спожиту електричну енергію.
Перелік осіб які підписали електронну петицію*
* інформаційне повідомлення про додаткову перевірку голосів
1.
Мулява Ігор Ярославович
19 березня 2021
2.
Бойченко Ярослав Дмитрович
19 березня 2021
3.
Рудь Яків Михайлович
19 березня 2021
4.
Дорощук Дмитро Юрійович
19 березня 2021
5.
Супряга Віталій Григорович
19 березня 2021
6.
Васильєв Олександр Сергійович
19 березня 2021
7.
Фрис Марта Юріївна
19 березня 2021
8.
Токарєв Дмитро Миколайович
19 березня 2021
9.
Подоба Світлана Юріївна
19 березня 2021
10.
Будняк Ганна Василівна
18 березня 2021
11.
Смірнова Анастасія Михайлівна
18 березня 2021
12.
Король Марія Анатоліївна
18 березня 2021
13.
Шепета Ігор Петрович
18 березня 2021
14.
Гнідець Олег Олексанович
18 березня 2021
15.
Ращик Олександра Олександрівна
18 березня 2021
16.
Косякова Юлія Олександрівна
18 березня 2021
17.
Ночвінов Ігор Васильович
18 березня 2021
18.
Плєшивенко Дмитро Леонідович
18 березня 2021
19.
Кулинич Юрій-Михайло Ярославович
18 березня 2021
20.
Зімовець Ігор Олексійович
18 березня 2021
21.
Дьяченко Андрій Владиславович
18 березня 2021
22.
Дорошенко Олександр Костянтинович
18 березня 2021
23.
Діхтярук Олег Анатолійович
18 березня 2021
24.
Демченко Ігор Олександрович
18 березня 2021
25.
Попков Олександр Миколайович
18 березня 2021
26.
Ричок Владислав Іванович
18 березня 2021
27.
Романенко Денис Миколайович
18 березня 2021
28.
Єрмоленко Назар Олександрович
18 березня 2021
29.
Кухельний Кирило Олександрович
18 березня 2021
30.
Дробязко Андрій Вікторович
18 березня 2021
25081
голосів з 25000
необхідних
Успішно підтримано
Збір підписів завершено