№22/114468-еп

Стоп Дія Сіті! Зупиніть знищення української IT галузі

Автор (ініціатор): Чумаков Єгор Сергійович
Дата оприлюднення: 17 березня 2021
Дата відповіді : 21 травня 2021
Відповідь Президента України на електронну петицію № 22/114468-еп "Стоп Дія Сіті! Зупиніть знищення української ІТ галузі", оприлюднену на вебсайті Офіційного інтернет- представництва Президента України 17.03.2021 громадянином Є.Чумаковим

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» мною розглянуто розміщену на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію "Стоп Дія Сіті! Зупиніть знищення української ІТ галузі", яку підписали понад 25 тисяч громадян.
У петиції висловлюється застереження щодо окремих положень проекту Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (реєстраційний № 4303 від 02.11.2020), а також обмежувальних заходів щодо підприємців ІТ-індустрії, що, за твердженням автора, ініціює Міністерство цифрової трансформації України і які не сприятимуть розвитку в Україні цієї сфери.
Дякую всім, хто проявив небайдужість до питань розвитку цифрової економіки нашої країни та скористався такою сучасною формою взаємодії влади й суспільства, як електронна петиція.
Я ніколи не був байдужим до процесів розвитку ІТ-індустрії та цифровізації нашої країни і послідовно працюю над досягненням цілей, викладених у розділі «Електронна країна» моєї передвиборчої програми.
З цією метою вперше в історії незалежної України закладено інституціональний фундамент для реалізації найамбітніших планів розвитку цифрової економіки, зокрема утворено Комітет з цифрової трансформації Верховної Ради України та Міністерство цифрової трансформації України, активна діяльність яких дає змогу розробляти законодавчі ініціативи та забезпечувати реалізацію державної політики у цій сфері.
Мною видано низку Указів Президента України у сфері цифровізації, ІТ-індустрії, зокрема від 03.09.2020 № 371 «Про заходи щодо створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії в Україні», яким передбачені заходи зі створення сприятливих умов для розвитку ІТ-індустрії та реалізації інвестиційного потенціалу України у сфері інформаційних технологій.
Задля забезпечення швидкого реагування влади на виклики сучасності, пов’язані із цифровізацією бізнес-середовища, в рамках консультативно- дорадчого органу при Президентові України – Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва – утворена і діє робоча група «Розширення інструментів для спрощення адміністрування і застосування ІТ-технологій у підприємницькій діяльності та під час взаємодії з державними органами».
Як відомо, до Верховної Ради України вносилися законодавчі ініціативи концептуально різних підходів стимулювання розвитку української ІТ- індустрії і в процесі дискусій щодо них та пошуках компромісних рішень активну участь постійно брали і беруть представники підприємницького середовища цієї сфери.
Щодо згаданого в електронній петиції проекту Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (реєстраційний № 4303 від 02.11.2020, суб’єкт законодавчої ініціативи - народні депутати України) слід зауважити таке.
Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Згідно зі статтею 85 Основного Закону України прийняття законів належить виключно до повноважень Верховної Ради України.
Верховною Радою України 15 квітня 2021 року прийнято за основу проект Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (реєстраційний № 4303). Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації здійснює доопрацювання зазначеного законопроекту для внесення його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.
Ураховуючи зазначене, я звернувся до Голови Верховної Ради України з проханням розглянути порушені в електронній петиції питання.
З огляду на те, що Міністерство цифрової трансформації України відповідно до затвердженого в установленому порядку Положення є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сферах цифровізації, цифрового розвитку, цифрової економіки, цифрових інновацій та технологій, і його діяльність спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, я також звернувся з аналогічним листом до Прем’єр-міністра України.
Про результати розгляду порушених питань автора електронної петиції поінформують Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України.


В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ

Шановний Пане Президенте!

Звертаюсь до Вас як пересічний представник IT індустрії, як "маленька людина", бо потребую вашого захисту. Законопроект №4303, що розробляється за участю Мінцифри, є спробою перетворити українську ІТ індустрію на корупційну “кормушку” для чиновників.

Я розцінюю плани міністерства цифрової трансформації як загрозу своєму добробуту та додатковим аргументом щодо еміграції.

Чому я вважаю Дію Сіті екзистенційною загрозою для IT індустрії?

По-перше, корупційні ризики.

Незважаючи на Ваші добрі наміри, нажаль не існує жодних гарантій, що наступний уряд не буде використовувати державну регуляцію як інструмент тиску на бізнес. Ми вже бачили негативный досвід Білорусі, якій спричинив майже до знищення IT галузі.

По-друге, законопроект не враховує потреби стартапів та малого бізнесу.

Малий бізнес, особливо на початковому етапі, не спроможен утримувати щонайменше 10 працівників з мінімальною заробітною платою, яка складає 1200 доларів США. А саме цей пункт є одним з критеріїв резидентства Дія Сіті.


По-третє, потреби українських IT фахівців ігноруються.

Існує ризик “картельної змови”, який зведе нанівець можливості працівників змінювати місце роботи.

Вважаю, що законопроект здебільшого ігнорує наші потреби та інтереси, а саме – вільний, конкурентоспроможний, нерегульований ринок праці та гідну заробітну плату.

По-четверте, мінцифри хочуть заборонити зовнішньоекономічну діяльність для всіх підприємців, які належать до 3-ої групи .

Це спричинить суцільне зменшення заробітних плат, так як місцеві компанії будуть невспромозі конкурувати з іноземними. Також таке рішення гальмуватиме роботу багатьох людей, які співпрацюють з закордонними замовниками.


Що пропонують нам пан Міністр та його команда?

Скопіювати модель так званого "Парка Высоких Технологий", що існує у Білорусі, та примусити IT компанії стати резидентами Дія Сіті.

Тобто, скопіювати державний регулятор з авторитарної країни, де має владу лише диктатор. Саме ця влада у Білорусі порушила свої гарантії та збільшила податки, хоча обіцяла не робити цього до 2049 року.

З кінця 90-х IT індустрія існувала завдяки так званій ФОП-схемі з оптимізації податків. На відміну від інших галузей, специфікою IT є те, що 90% видатків припадає на фонд оплати праці.

Це дозволило без жодних зусиль або інвестицій з боку держави створити конкурентоспроможну галузь економіки, що на сьогодні має обіг у шість мільярдів доларів США та робить Україну привабливою для іноземних інвесторів.

Лише за 2020 рік в українські стартапи було інвестовано 570 мільйонів доларів США.

Хочу підкреслити, що саме автономність IT дозволило розвинутися всій галузі і не стати джерелом корупції.

Володимире Олександровичу, щиро сподіваюсь, що лише Ваше втручання в змозі захистити добробут тисячі українців та зменшити відтік ІТ-фахівців за кордон.
Перелік осіб які підписали електронну петицію*
* інформаційне повідомлення про додаткову перевірку голосів
1.
Сливка Михайло Михайлович
05 травня 2021
2.
Носок Олександр Олександрович
05 травня 2021
3.
Павловський Дмитро Вікторович
05 травня 2021
4.
Ярославцев Іван Володимирович
05 травня 2021
5.
Павловська Олександра Василівна
05 травня 2021
6.
Акімов Василь Сергійович
05 травня 2021
7.
Довгалюк Володимир Юрійович
05 травня 2021
8.
Семко Олександр Леонідович
05 травня 2021
9.
Таран Станіслав Ігоревич
05 травня 2021
10.
Костюкевич Дмитро Генадійович
05 травня 2021
11.
Омельченко Роман Володимирович
05 травня 2021
12.
Маркіна Катерина Сергіївна
04 травня 2021
13.
Більгіч Оксана Анатоліївна
04 травня 2021
14.
Порватова Ольга Володимирівна
04 травня 2021
15.
Проць Олексій Романович
04 травня 2021
16.
Малихін Сергій Олександрович
04 травня 2021
17.
Полярус Євген Олександрович
04 травня 2021
18.
Боряк Олександра Сергіївна
04 травня 2021
19.
Софійчук Ігор Геннадійович
04 травня 2021
20.
Маєвський Леонід Леонідович
04 травня 2021
21.
Ситніков Олександр Русланович
04 травня 2021
22.
Шастун Олександр Олександрович
04 травня 2021
23.
Коритцева Ірина Юріївна
04 травня 2021
24.
Дуденко Олександр Олексійович
04 травня 2021
25.
Чернишова Валерія Сергіївна
04 травня 2021
26.
Іршенко Ольга Олександрівна
04 травня 2021
27.
Пересоляк Роман Владиславович
04 травня 2021
28.
Швець Валерій Петрович
04 травня 2021
29.
Чередничок Тетяна Іванівна
04 травня 2021
30.
Дрюк Іван Анатолійович
04 травня 2021
25465
голосів з 25000
необхідних
Успішно підтримано
Збір підписів завершено