№22/120212-еп

Рівний і всеосяжний доступ до суду

Автор (ініціатор): Костюк Олег Олександрович
Дата оприлюднення: 21 липня 2021
Статтею 22 Конституції України заборонено скасування конституційних прав і свобод, гарантованих Конституцією 1996 року, як і заборонено звуження змісту та обсягу прав і свобод.
Право громадян на необмежений доступ до суду касаційної інстанції було гарантоване попередніми редакціями як Конституції України, так і процесуальними кодексами.
Натомість, нині чинними кодексами фактично скасоване право особи на доступ до суду третьої інстанціє встанрвленням численних непритомних дискримінаційних фільтрів: то не така сума позову, то справа "малозначна" тощо - тобто, скасуваням встановленого обсягу права на касаційне оскарження неправосудних рішень дискримінаційно введене право навіть не судді, а судової челяді, дискреційно вирішувати долі людей.
Посилання при цьому на "перевантаженість" касаційних судів свідчили лише про їх неспроможність належно організувати роботу.
Псевдопосилання на роль Верховного суду як так званого "уніфікатора" судової практики по-перше, не було передбачене ані Конституцією 1996 року, ані жодним законом, як підстава для свавільного обрання "підходящих" касаційних скарг, а по-друге, суперечить дійсності, оскільки замість "уніфікації" Верховний суд, а особливо ті його учасники, які просочились туди з колишніх вищих судів, продукують діаметрально протилежні рішення щодо ідентичних правовідносин, але в різних справах.
До того ж, судді Верховного суду повинні хоч якось відпрацьовувати той рівень зарплати, який вони отримують з ознаками дискримінації всіх інших верств населення, особливо службовців з інших умовних "галузей влади".
Для уніфікації ж судової практики з фільтрами прийнятості касаційних скарг, встановленими для всього Верховного суду, цілком достатньо виключно так званої "Великої палати" Верховного Суду, запровадження якої нахабно скопійоване з Великої палати (grand chamber) Європейського суду з прав людини. А інші нехай нарешті працюють.
Згідно викладеного, Президенту України належить в порядку Статті 106 Конституції України гарантувати дієвість Статті 22 Конституції України і вжити вичерпних заходів для повернення беззастережного права кожної особи на касаційне оскарження будь-якого судового рішення в будь-якій справі, залишаючи обов'язок уніфікації судової практики і фільтри для прийнятності касаційних скарг виключно для так званої Великої палати Верховного Суду.
Падалиця Сергій Миколайович
24 липня 2021