Від 11.07.2022 набули чинності правки до закону 1978-IX «Про внесення змін до деких законів України щодо охорони здоровʼя населення від шкідливого впливу тютюну». Стаття 13 забороняє куріння кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства (п.5 цієї статті). В цій статті також пояснюється, що місцем для куріння кальянів може бути лише спеціально відведена територія аеропорту (не більше 5 відсотків від загальної площі аеропорту). Таким чином, закон унеможливлює повноцінне функціонування кальянної індустрії в Україні.
Чому важливо регулювати, а не забороняти роботу кальянних?
Заборона куріння кальянів в приміщеннях закладів ресторанного господарства призведе до закриття усіх існуючих кальянних (через неможливість легальної роботи). А це, в свою чергу, втрата десятків тисяч робочих місць, так як в кальянній індустрії задіяні не тільки працівники закладів реалізуючих кальяни, а й:
- гончари та керамісти, що вироблять чаші для кальянів;
- виробники кальянних пристоїв;
- виробники тютюну для кальянів;
- виробники безтютюнових сумішей для кальянів;
- обслуговучий персонал кальянних закладів;
- та багато інших.
В кальянній індустрії задіяно занадто багато людей, щоб виводити цю сферу послуг поза правове поле. Це загрожує відтоком податків і подальшим всплеском підпільної роботи таких закладів. Кальяни сьогодні достатньо інтегровані в українське суспільство. Тому ми за те, аби зробити їх споживання регламентованим.
Наприклад, у Чехії в 2017 році був прийнятий закон "Zákon č. 65/2017 Sb." Він теж обмежує паління в приміщенннях закладів ресторанного господарства, але робить вийняток для споживання кальянів (стаття 8 закону "Zákon č. 65/2017 Sb.", пункт 1.k).
Кальянна — це тип закладу, що не є визначеним на законодавчому рівні. Згідно ДСТУ 4281:2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація", кальянні станом на сьогоднішній день за ознаками ресторанного господарства найближче підходять до карегорії «бар». Але ця категорія не враховує всіх особливостей реалізації кальянів.
Для кращого розуміння пропонуємо ввести декілька визначень.
*Кальян — це готовий продукт для споживання тютюну для кальяну та (або) безтютюнової суміші для кальяну** за допомогою пристрою для споживання тютюнових виробів без їх згоряння.
**Безтютюнові суміші для кальяна — це суміш безтютюнового листа рослинного походження та гліцерину, з вмістом або без вмісту ароматичних масел і екстрактів, меляси або цукру, який має або не має фруктовий аромат.
Чому вплив кальянів на здоровʼя населення не можна прирівняти до шкідливого впливу від інших видів тютюну?
У димі тютюну міститься більше 30 отруйних речовин: нікотин, вуглекислий газ, оксик вуглецю, синильна кислота, аміак, смолисті речовини, органічні кислоти та інші. Через пряму взаємодію вогню на тютюн відбувається горіння, цей процес називається псивним курінням і є шкідливим для оточуючих.
Тютюн для кальяна складається з суміші гліцерину, глюкозного цукру, ароматизатора та нікотину. Глюкозний сироп не дає кальянній суміші горіти при взаємодії з жаром. Тютюн для кальяна нагрівається під впливом вугілля, поміщеного до регулятора жара чи на фольгу. Ці елементи забезпечують процес випаровування, а не горіння тютюну, через не пряму взаємодію жара вугілля на тютюнову суміш. Тому шкідливий вплив пасивного куріння кальянів зведений до мінімуму.
Ми маємо дві пропозиції щодо регулювання споживання кальянів у закладах ресторанного господарства:
Пропозиція №1
Зробити вийняток для кальянів за прикладом чеського законодавства та внести правки в пункт 5, статті 13, закону №1978-IX:
Замінити текст: 5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства;" на "5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства, окрім споживання кальянів"
Пропозиція №2
Для контролю якості надання кальянних послуг та забезпечення повноцінного функціонування та розвитку кальянної індустрії в Україні пропонується сворити окремий КВЕД «кальянний бар» з урахуванням усіх особливих характерних ознак, вимог та можливостей для закладів такого типу. В свою чергу, це дозволить внести правки в закон 1978-IX, статтю 13 пункт 5. Пропонується замінити текст: «5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства» на текст: «5) у приміщеннях закладів ресторанного господарства, окрім кальянних барів».
Нові визначення:
Кальянний бар — це різновид спеціалізованого бару, заклад ресторанного господарства, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої та страви до них, закупні товари, кальяни* реалізують та продають через барну стойку.
Додати в примітку (ДСТУ 3862).
(Визначення підлягає подальшому редагуванню)
*зазначено вище
Особливі вимоги до закладів РГ різновиду кальянний бар:
- наявність потужної повітрообмінної системи, потужність якої дозволить мінімум десять раз на годину оновлювати повітря в закладі;
- дотримання кальянних пристроїв згідно санітарних норм;
- наявність ліцензії на продаж тютюнових виробів;
- заборона відвідування неповнолітніми особами до 18 років;
- обовʼязкове сповіщеня спеціальним знаком про куріння кальянів на вході у заклад.
Підтримаємо свою економіку разом!
Нехай квітне український бізнес!