№22/036543-еп

Отменить блокировку интернет-ресурса Вконтакте.

Автор (ініціатор): Ткаченко Анатолій Анатолійович
Дата оприлюднення: 16 травня 2017
Дата відповіді : 29 червня 2017
Відповідь Президента України на електронну петицію № 22/036543-еп “Отменить блокировку интернет-ресурса Вконтакте”, розміщену на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України 16.05.2017 громадянином А.А.Ткаченком



Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян” мною розглянуто розміщену Вами на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України електронну петицію щодо скасування блокування інтернет-ресурсу “Вконтакте”, яку підписали понад 25 тисяч осіб.
Зазначаю, що російський холдинг “Mail.ru Group”, до складу якого входять товариства з обмеженою відповідальністю “Мэйл.РУ ГРУП”, “Вконтакте”, “Мейл.РУ Україна”, “В Контакті”, а також група компаній “Яндекс” та деякі інші інтернет-компанії широко використовуються російськими спецслужбами для просування російської пропаганди і проведення спеціальних інформаційних операцій проти України та її громадян.
Зокрема, вказані компанії сприяють спецслужбам Росії у збиранні, зберіганні, використанні та поширенні інформації з обмеженим доступом – персональних даних та особистого листування громадян України. Навіть угоди про користування вказаними сервісами містять положення про згоду користувачів на автоматичну передачу до компанії (фактично – до країни- агресора та її спецслужб) будь-якої інформації про них, її узагальнення, обробку та передачу третім особам.
Таким чином, українські користувачі російських мереж потрапляють під контроль спецслужб РФ, які спочатку створюють необхідні умови для вербування, а потім використовують наших громадян у власних протиправних цілях.
Значна кількість зареєстрованих у соціальних мережах осіб залучається російськими спецслужбами для вербування українців до агентурної мережі та організації каналів збору інформації про пересування техніки й особового складу Збройних Сил України, що беруть участь у проведенні антитерористичної операції на сході України.
Контентне наповнення цих ресурсів мережі Інтернет також спрямоване на намагання маніпулювати суспільною свідомістю через поширення недостовірної, неповної та упередженої інформації, сприяння присутньому, на жаль, в Україні протестному антиукраїнському потенціалу, втягненню його в антинародні акції та масові заворушення, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу й повалення державної влади, перешкоджання Україні на шляху до європейської спільноти, а тому загрожує інформаційній безпеці держави.
Роботу таких російських агентурних мереж ми мали змогу бачити під час фейкових протестів поляків у Львівській області, виступів в м. Одеса, спробах проходження «безсмертного полку» тощо.
Одним з прикладів цього є громадянин РФ Сергій Жук, який протягом 2014-2015 років був учасником незаконного збройного формування «ДНР» (позивний «Москва», на даний час перебуває на території РФ) і тривалий час, користуючись довірою наших співвітчизників, провокував та підбурював їх до участі у масових заворушеннях у м. Києві.
Він, використовуючи легендовані профілі «Степана Мазури» (вигадана особа), зареєстровані в соціальних мережах Інтернет, в тому числі «ВКонтакте», поширював інформацію, яка містила заклики до насильницької зміни конституційного ладу, повалення державної влади, організації масових заворушень тощо. Доступ до вказаних профілів здійснюється з використанням IP-адреси, що належить до діапазону IP-адрес Інтернет провайдера PJSC Rostelecom, РФ (м. Москва).
Встановлено, що цей громадянин Російської Федерації також причетний до створення та адміністрування інтернет-спільнот та інтернет-заходів, зареєстрованих у різних соціальних мережах у тому числі і «ВКонтакте» («Патріоти України», стара назва – «Майдан-3.0», «Українська революція», «Всі на майдан», стара назва – «Всеукраїнська акція громадської непокори», «Продовження Революції Гідності», 23 лютого – марш мільйонів) та інших.
Також доведеним є факт причетності росіян до функціонування «РПС- Революційних правих сил», які на другу річницю Революції Гідності намагались влаштувати в м. Києві масштабні акції протесту.
Крім того, переконливим доказом необхідності застосування усіх передбачених вітчизняним законодавством заходів із захисту власного кіберпростору свідчить і агресивна кібератака на органи влади і управління, критичну інфраструктуру, важливі об’єкти життєдіяльності, що відбулась 27 червня цього року. В тенета російських інтернет-павутин потрапили сотні тисяч українських користувачів, котрі, не підозрюючи нічого лихого, були мимоволі використані як «гвинтики» антиукраїнської пропаганди.
Російські соціальні мережі стали також розсадником деструктивних груп на кшталт сумнозвісних суїцидних спільнот типу “Синій кит” (“Депрессивный дельфин”, “Море китов” тощо), а соцмережа “Вконтакте” залишається чи не головним вмістилищем “піратського” контенту в світі.
Групами компаній “Mail.ru Group” та “Яндекс” здійснюються активні заходи щодо блокування діяльності українських рекламних компаній в мережі інтернет, монополізації ринку онлайн-сервісів, а також заволодіння інформаційним простором в цілому, внаслідок чого блокується можливість розвитку та існування на ринку представників українського бізнесу.
Виявлення зазначеної та іншої інформації й документів, що свідчать про взаємодію російських соціальних мереж з російськими спецслужбами у діяльності, спрямованій на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України, стало можливим завдяки належному виконанню завдань відповідними підрозділами Служби безпеки України.
Виходячи з пріоритетів національних інтересів України, ураховуючи реальні загрози національній безпеці України і стабільності в суспільстві, посягання на державний суверенітет України та її територіальну цілісність, територіальні претензії з боку Російської Федерації та втручання у внутрішні справи України, розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб Росії, посягання на права і свободи українських громадян та намагання маніпулювати суспільною свідомістю, застосування до російського холдингу “Mail.ru Group” та інших російських інтернет-компаній терміном на 3 роки спеціальних економічних та обмежувальних заходів на сьогодні є адекватним законним заходом.
Підтримання електронної петиції щодо скасування блокування інтернет-ресурсу “Вконтакте” вважаю неможливим.



П.ПОРОШЕНКО
Это огромная рекламная платформа, которая помогает в реализации отечественного продукта, творчества, контента и т.д. Потеря данной платформы крайне негативно скажется на отечественном производителе любого вида товаров, услуг и ивентов.

Данное решение администрации президента несет ряд негативных последствий. Следить за распространением пропаганды на этом сайте - это обязанность СБУ или киберподраздилений (на которые выделялись средства из бюджета страны, из карманов налогоплательщиков), почему неспособность этих органов противостоять пропаганде в сети должно сказываться на обычных людях?!
Перелік осіб які підписали електронну петицію*
* інформаційне повідомлення про додаткову перевірку голосів
1.
Леонов Олександр Володимирович
19 червня 2017
2.
Скляр Наталія Анатоліївна
19 червня 2017
3.
Цупікова Світлана Віталіївна
19 червня 2017
4.
Філіппенко Олександр Олексійович
19 червня 2017
5.
Гурова Анастасія Дмитрівна
19 червня 2017
6.
Балабанова Елена Михайловна
19 червня 2017
7.
Кірієнко Тетяна Василівна
19 червня 2017
8.
Осиновська Катерина Петрiвна
19 червня 2017
9.
Женжуренко Олександр Валерійович
19 червня 2017
10.
Іваненко Вячеслав Анатолійович
19 червня 2017
11.
Мельник Павло Олександрович
18 червня 2017
12.
Фаттахов Костянтин Салаватович
18 червня 2017
13.
Тіхомірова Даяна Юріївна
18 червня 2017
14.
Петілов Руслан Валерійович
18 червня 2017
15.
Тишко Чєслав Анатолійович
18 червня 2017
16.
Курганський Микола Вікторович
18 червня 2017
17.
Вишневська Наталія Володимирівна
18 червня 2017
18.
Оленченкова Ірина Миколаївна
18 червня 2017
19.
Дяченко Александр Александрович
18 червня 2017
20.
Дідік Володимир Євгенович
18 червня 2017
21.
Терент'єв Олександр Миколайович
18 червня 2017
22.
Колинько Александра Анатольевна
18 червня 2017
23.
Кашеварова Ольга Олеговна
18 червня 2017
24.
Орел Дмитро Вiкторович
18 червня 2017
25.
Попович Євген Михайлович
18 червня 2017
26.
Басов Дмитро Миколайович
18 червня 2017
27.
Голубкова Зоя Сергіївна
18 червня 2017
28.
Багненко Дмитро Юрійович
18 червня 2017
29.
Ларіна Тетяна Семенівна
17 червня 2017
30.
Примак Андрій Миколайович
17 червня 2017
25359
голосів з 25000
необхідних
Успішно підтримано
Збір підписів завершено