Про усунення суперечності в тексті Конституції України

Автор (ініціатор): Гуленок Юрій Борисович
Дата оприлюднення: 12 червня 2019
Стаття 5 Конституції України стверджує, що «Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування». Якщо з безпосереднім здійсненням влади все гранично ясно, - це вибори і референдуми (Розділ III Конституції України), - то, навпаки, жодної згадки про механізм реалізації народом влади «через органи державної влади і органи місцевого самоврядування» текст Конституції не містить.
Оскільки за 23 роки існування Конституції України жоден склад Верховної Ради України не визнав за необхідне розробити відповідний механізм, логічно зробити висновок, що здійснення влади народом «через органи державної влади і органи місцевого самоврядування» в суспільстві не затребуване.
Тому доцільно привести текст Конституції України у відповідність з реально існуючими владними відносинами і з існуючою в суспільстві згодою, а саме:
- викласти друге речення частини першої статті 5 Конституції України в такій редакції: «Народ здійснює владу безпосередньо в момент виборів і референдумів; поза виборів і референдумів владу в Україні здійснюють обрані народом органи державної влади і органи місцевого самоврядування».
Прошу Президента України використати своє право стосовно внесення змін до Конституції України (Стаття 154 Конституції України), та внести до Верховної Ради України відповідній законопроект, з метою усунення протиріччя в тексті Конституції України.
Ніколаєв Володимир Володимирович
20 червня 2019