Надати Енергодару та іншим атомним містам спеціальний статус

Автор (ініціатор): Бандуров Володимир Володимирович
Дата оприлюднення: 13 червня 2019
Пане Президент, у зв’язку з тим, що українська атомна енергетика генерує більше половини всієї електроенергії в Україні, пропоную до розгляду надання місту Енергодар статусу міста зі спеціальним статусом.

Енергодар — місто атомщиків, в якому знаходиться найбільша атомна електростанція Європи. Атомні електростанції виробляють 55% електроенергії в Україні та є запорукою нашої енергетичної незалежності.

Громада Енергодару звертається до Вас, пане Президент, з проханням зробити Енергодар та інші міста, населення яких забезпечує діяльність атомних електростанцій, містами зі спеціальним статусом.

Крім Енергодару це такі міста: Южноукраїнськ (Південно-українська атомна електростанція), Нетішин (Хмельницька атомна електростанція), Вараш (Рівненська атомна електростанція).

Необхідно внести зміни до частини 2 статті 133 Конституції України про міста зі спеціальним статусом, додавши туди Енергодар та інші атомні міста. Для цього потрібна Ваша політична воля, пане Президент.

Зокрема Енергодар є основою забезпечення ефективної та безперебійної роботи Запорізької АЕС. Спеціальний статус міста дозволить йому пришвидшити свій економічний та соціальний розвиток в державі Україна.

Спеціальний статус для кожного атомного міста — це створення позитивного психологічного та соціального стану жителів, що зайняті у важливій галузі. Від їх стану залежить безпеку АЕС.

Важливо правильно спрямовувати кошти в бюджеті міста та вийти з підпорядкування обласної адміністрації.

Пропонується такий варіант доходів та витрат для Енергодару та інших атомних міст.

Доходи. Бюджет — це своєрідний гаманець, який наповнюється грошима з декількох джерел. По-перше, це податки, які платять місту підприємства і його мешканці: ПДФО, податок на прибуток підприємств, акцизи, плата за землю, єдиний податок та інші.

По-друге, це неподаткові надходження: доходи від власності та підприємницької діяльності, штрафи, плата за надання адмінпослуг, держмита і т.д.

По-третє, доходи від операцій з капіталом, наприклад, гроші від продажу землі або безхазяйного майна. По-четверте, це міжбюджетні трансферти, наприклад, дотації і субвенції з державного бюджету.

Витрати. Доходи ділиться на два фонди: загальний і спеціальний. Розмір першого - завжди більше. Гроші з нього йдуть на зарплати, соцзабезпечення (допомога малозабезпеченим сім'ям, дітям під опікою, матерям-одиначкам, пільги ветеранам війни, субсидії і т.д.), використання товарів і послуг (оплата «комуналки» держустанов і т.д.), поточні трансферти (дотації юрособам або іншим бюджетам і т.д.) та інші витрати.

Доходи спеціального фонду — це цільові кошти. Наприклад, гроші, які стягнули з підприємств за заподіяну шкоду навколишньому середовищу. Їх спрямують на її ж охорону. Сюди ж зараховуються «заробітки» бюджетних установ, які потім витрачаються на їх же потреби.

Розраховуємо на вашу допомогу у вирішенні цього питання.

З повагою, громада міста Енергодар та народний депутат України Володимир Бандуров.
Зубченко Олександр Михайлович
15 червня 2019