№22/087528-еп

Закликаємо ратифікувати Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами)

Автор (ініціатор): Зінчук Вікторія Олександрівна
Дата оприлюднення: 24 лютого 2020
Дата відповіді : 05 червня 2020
Відповідь Президента України на електронну петицію № 22/087528-еп із закликом
ратифікувати Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами)

Відповідно до статті 40 Конституції України та статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян” електронна петиція № 22/087528-еп “Петиція Президенту України Зеленському Володимиру Олександровичу із закликом ратифікувати Стамбульську конвенцію (Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами)”, розміщена В.О.Зінчук 24 лютого 2020 року на вебсайті Офіційного інтернет-представництва Президента України, набрала 25 тисяч підписів громадян, необхідних для початку її розгляду Главою держави.
Згідно з Конституцією України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України (частина друга статті 19).
Повноваження Президента України визначено Конституцією України, зокрема статтею 106 Основного Закону України. Так, відповідно до пункту 3 частини першої цієї статті Президент України представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори та укладає міжнародні договори України.
Порядок укладення, виконання та припинення дії міжнародних договорів України визначено Законом України "Про міжнародні договори України" від 29 червня 2004 року № 1906-ІУ. Згідно з цим порядком пропозиції щодо ратифікації міжнародних договорів, які укладаються від імені України, подаються Президентові України Міністерством закордонних справ України (частина третя статті 9).
Проект Закону України "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами" було внесено Президентом України в порядку законодавчої ініціативи на розгляд Верховної Ради України VIII скликання (реєстр. № 0119 від 14.11.2016). З огляду на те, що законопроект не був прийнятий у першому читанні за основу, та у зв’язку із припиненням повноважень Президента України, яким законопроект був внесений, відповідно до частини третьої статті 105 Регламенту Верховної Ради України він був знятий з розгляду 20 травня 2019 року (інформація розміщена на офіційному вебсайті Верховної Ради України).
Президент України внесе в порядку законодавчої ініціативи на розгляд Верховної Ради України проект Закону України "Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами" після подання Міністерством закордонних справ України у встановленому порядку відповідних пропозицій.
Міністерству закордонних справ України та Міністерству соціальної політики України запропоновано оперативно опрацювати вказане питання.


В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ
Зеленському Володимиру Олександровичу


ПЕТИЦІЯ
ЩОДО РАТИФІКАЦІЇ КОНВЕНЦІЇ РАДИ ЄВРОПИ ПРО ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВУ СТОСОВНО ЖІНОК І ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ ТА БОРОТЬБУ З ЦИМИ ЯВИЩАМИ


Шановний Володимире Олександровичу,

Просимо і закликаємо Вас здійснити всі необхідні дії для ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції). Це міжнародна угода Ради Європи, яку станом на січень 2020 року підписали уже понад 35 країн Європейського Союзу. Україна стала однією із держав-авторок Конвенції та однією з перших підписала її. Міжнародні та вітчизняні експерти та експертки, правозахисниці та правозахисники, громадські діячі та діячки неодноразово наполягали на тому, що цей документ має бути ратифікований та імплементований у національне законодавство та політичну платформу держави. Тим паче, що Європейський Парламент у Резолюції від 28 листопада 2019 року закликав держави-підписантки ратифікувати Стамбульську конвенцію.

Для цього існує кілька причин. Передусім, насильство проти жінок та домашнє насильство складають значну частку злочинів проти життя та здоров’я людини. За даними Міністерства внутрішніх справ, щороку від насильства в родині потерпають понад 150 тисяч українок, близько 600 з них гинуть. Поліція фіксує приблизно 300 фактів домашнього насильства як щодо жінок, так і щодо дітей кожного дня. Більше половини дітей і підлітків стають жертвами насильства вдома. Ще більше випадків залишаються невідомими, адже жертви про них не повідомляють у поліцію. Наукові джерела підкреслюють те, що домашнє насильство є однією з найпоширеніших причин розвитку ментальних розладів, хронічних хвороб, соціальної та економічної вразливості жінок та дітей.

По-друге, міжнародні та вітчизняні правозахисні організації регулярно наголошують на необхідності просвітницької діяльності щодо протидії домашньому насильству та насильству проти жінок. Освіта допоможе громадянам та громадянкам навчитися розпізнавати ознаки насильства, розуміти пов’язані з ним ризики та загрози та звертатися за допомогою до відповідних служб. Тренінги для працівників і працівниць поліції, медичних закладів та соціальних служб з питань протидії насильству допоможуть зменшити рівень насильницьких злочинів та підвищать довіру до соціальних інститутів. Ратифікувавши Стамбульську конвенцію, Україна зможе отримати профільну підтримку Ради Європи та міжнародної спільноти з цих питань.

По-третє, Стамбульська конвенція визнана найвищим міжнародним стандартом у попередженні та боротьбі з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Конвенція спирається на системний підхід, у рамках якого зазначені явища розглядаються не як особисті проблеми особи або внутрішні конфлікти родини, а як порушення прав людини, відповідальність за реагування на які лежить у тому числі на соціальних інститутах та державах. Стамбульська конвенція допомагає державам впроваджувати дієві інструменти для захисту своїх громадян та громадянок. Документ розроблений з метою ефективно протистояти широкому спектру явищ, серед яких психологічне насильство, фізичне насильство, сексуальне насильство, передусім зґвалтування, примусовий шлюб, примусовий аборт, примусова стерилізація, каліцтво жіночих статевих органів, злочини в ім’я так званої «честі», переслідування, сексуальні домагання.

З огляду на вищевикладене, ми звертаємося до Президента України Зеленського Володимира Олександровича з вимогою виконати міжнародні зобов’язання щодо захисту прав людини та вжити всіх можливих заходів для ратифікації КОНВЕНЦІЇ РАДИ ЄВРОПИ ПРО ЗАПОБІГАННЯ НАСИЛЬСТВУ СТОСОВНО ЖІНОК І ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ ТА БОРОТЬБУ З ЦИМИ ЯВИЩАМИ. А саме:


1. Ініціювати рішення про необхідність створення законопроєкту про ратифікацію Стамбульської конвенції;
2. Сприяти розробці законопроєкту про ратифікацію Конвенції у співпраці з громадськими організаціями, які опікуються проблемами домашнього насильства;
3. Сприяти проведенню циклу просвітницьких заходів для народних депутатів та депутаток України щодо необхідності використання гендерно чутливих підходів до законотворчого процесу;
4. Сприяти внесенню новоствореного законопроєкту до Верховної Ради та ухваленню його до розгляду;
5. Забезпечити максимально прозоре та незалежне голосування щодо ухвалення законопроєкту.




Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночий Фонд»

Громадська організація «Ла Страда-Україна»

Адвокаційний правозахисний проект «Невидимий Батальйон»

Громадська організація «Інсайт»

Громадська організація «Бюро гендерних стратегій і бюджетування»

Міжнародна жіноча ліга за мир та свободу (WILPF) Україна

Громадський альянс «Політична дія жінок»

Благодійна організація «Позитивні жінки»

Центр «Жіночі перспективи»

Коаліція з протидії дискримінації в Україні

Громадський рух «Джендер Стрім»

Благодійна організація «Легалайф-Україна»

Громадська організація «Асоціація «Жінки в медіа»

Громадська організація «Жінки Луганщини»

Громадська організація «Центр громадських ініціатив «Інтелект Сумщини»

Всеукраїнська благодійна організація «Конвіктус Україна»

Благодійний фонд «Небайдужі»

Громадська організація «Центр соціальних і гендерних- досліджень «Нове життя»

Громадська організація «Євроатлантичний курс»

Агенція Розвитку Вугледара

Громадська організація «Інтеграція в майбутнє»

Громадська організація «Дівочий клуб «Юнка»

Інститут гендерних програм

Громадська організація «Бюро соціальних та політичних розробок»

Євразійська Жіноча Мережа зі СНІДу

Громадська організація «Живе село»

Громадська організація «Рівні у Кривому»

Громадська організація «Україна.Час єднатись»

Громадська організація «Феномен UA»

Громадська організація «Театр для діалогу»

Жіноча Ініціатива «Одна з нас»

БО «БФ «Добробут України»

Громадська організація «Жіноча Ліга»

Громадська організація "ВІСь"

Ліга жінок-виборців України «50/50»

Благодійна організація «Клуб «Світанок»

Громадська Організація «Жіночий енергетичний клуб України»

Благодійний фонд «Слов'янське серце»

Громадська організація Міжнародна Школа Рівних Можливостей

Національна Рада Жінок України

Центр прав людини ZMINA
Перелік осіб які підписали електронну петицію*
* інформаційне повідомлення про додаткову перевірку голосів
1.
Ярошук Ольга Вікторівна
20 травня 2020
2.
Сова Артем Валерійович
20 травня 2020
3.
Саламанова Лілія Юріївна
20 травня 2020
4.
Толочина Олена Борисівна
20 травня 2020
5.
Зілінський Юрій Владиславович
20 травня 2020
6.
Маринчук Олена Володимирівна
20 травня 2020
7.
Синиця Майя Іванівна
20 травня 2020
8.
Шпирко Максим Володимирович
20 травня 2020
9.
Акін Тетяна Миколаївна
20 травня 2020
10.
Сагайдаковський Микола Миколайович
20 травня 2020
11.
Денисюк Ганна Миколаївна
20 травня 2020
12.
Діденко Ольга Борисівна
19 травня 2020
13.
Макаров Вадим Валерійович
19 травня 2020
14.
Теплюк Ксенія Вікторівна
19 травня 2020
15.
Касем Аніта Мохамед Алі Мохамед
19 травня 2020
16.
Костенко Наталія Олександрівна
19 травня 2020
17.
Робишко Владислав Анатолійович
19 травня 2020
18.
Борисюк Вікторія Борисівна
19 травня 2020
19.
Шумейко Таміла Володимирівна
19 травня 2020
20.
Новоселецька Катерина Миколаївна
19 травня 2020
21.
Вєлкова Валентина Олександрівна
19 травня 2020
22.
Козир Людмила Валеріївна
19 травня 2020
23.
Руденко Яна Олександрівна
19 травня 2020
24.
Костенко Людмила Володимирівна
19 травня 2020
25.
Шишко Юлія Сергіївна
19 травня 2020
26.
Куцик Вікторія Сергіївна
19 травня 2020
27.
Кушнірук Анна Олександрівна
19 травня 2020
28.
Шелест Наталія Миколаївна
19 травня 2020
29.
Томіліна Анастасія Олександрівна
19 травня 2020
30.
Касянюк Олександр Миколайович
19 травня 2020
26416
голосів з 25000
необхідних
Успішно підтримано
Збір підписів завершено